Mangfoldighedens potentiale, en opgave for lederen

Af: Hans Peter Poulsen

Ejer af KompetenceKompagniet

For et halv år siden holdt jeg sammen Lene Lauridsen et gå hjem møde Kommuneqarfik Sermersooq Erhversråd om kulturens betydning i ledelsesarbejdet. Midt i plenum diskussionen kom en ældre deltager med sin mening om emnet som stadig for mig tænke i de 3 virkeligheds opfattelser som vi arbejder med tillederkurser i virksomhederne. Han mente, at så længe vores kulturelle forskelle (læs: Grønlandsk – dansk kultur) ikke er erkendt vil det ikke være aktuelt for virksomhederne at tage emnet alvorligt. Men, hvorfor ville jeg ønske at virksomhederne havde mere interesse for kulturens indflydelse i vores arbejdsplads, hvorfor burde virksomhederne have interesse for kulturens indlydelse i vores organisationer?

Fordi, kultur har betydning for hvordan virksomheder bliver ledet, vi ved at kultur har indflydelse på virksomhedens bundresultater,men vi ved også at kultur er en kilde til mangfoldighed. Det er igennem den kulturelle mangfoldighed mulighederne er. Det er gennem mangfoldigheden kreativiteten får sin berettigelse.

Men forudsætningen for succes i indførelse af nye løsninger og udvikling i den måde vi organiserer på såvel somarbejdsprocesser arbejder med, er viden om dansk og grønlandsk kultur. Et dialog der ikke er fokuseret på den enes kulturelle mangler, et dialog der satser på at forskellige meninger og måder ikke nødvendigvis er ulemper i virksomheden, men er alternative kræfter, der kan udnyttes til at skabe dynamik i Virksomheden.

Der er store krav til morgendagens ledere og der er ikke udsigt til de bliver mindre. Udfordringer der ikke kan løses ved forældede tankegange og forældede standpunkter af hinanden og om hinanden (læs Grønlændere og Danskere). Vi har de gode løsninger i huset idag, der er ingen tvivl om kravet om at bliver bedre til at finde dem. Når morgendagens ledere bliver bedre til at lede indenfor de dilemmaer og muligheder som lederen i multikulturel eller internationale virksomheder støder på. Har vi mulighed for at højne ledernes effektivitet, når det gælder identificering, forståelse og ledelse af kulturelle dele af organisation og virksomheds dynamik.

image.jpg