Magtarrogance - Pissaaneqarneq makitasooq. #magtkorrumperer #hvaderrigtigtogforkert

 Ulluni kingullerni uanga illillumi inuiattut oqaluttuarisaanitsinni nuanninngitsumik misigitinneqarpugut. Nunatsinni aqutsisut qullersaat, Aleqa Hammond, akileraarutitsinnik atornerluimmat. Taanaannaanngilarli, tassami Nunatta karsianit tigusisimanini atuisimaninilu paasineqarmat tamanna tamanut ammasumik illersorpa!

Uanga inuit kukkussutimik aaqqinnissaannut periarfissinneqarnissaat isumaqatigiuartuuara, pisariaqarpallu periarfisseqqinneqarnissaat aamma. Aleqalli nammineq inuillu allat pigisaasa assigiinngissusaannik paasinnissimannginnini aatsaat takutilinngilaa. Soorliuna tamanna ajornartorsiutaasoq

Tassaana tamanna naliliisinnaanngissutsimik takutitsisoq - qinersigaangattamiuna politikerit inuussutissarsiornermilu aqutsisut naliliisinnaalluartut qinertarigut ilaa? Inuimmi nunatsinni atorfinni qullersatut inissisimasut pitsaasumik naliliisinnaasutut tatigalugit qinertarigut, pissuserissaarnermillu pigisaqarpata ilisimassavarput taakku ajornartorsiorfinni aalajangiisinnaassusaat innarlersimassanngitsoq.

Tamanna assersuusiorlara. Pisiniarfimmi sulisoq karsimiit tillisimasoq paasineqaarpat ingerlaannaq soraarsinneqassaaq. Taamatuttaaq suliffeqarfissuarni pisoqartarpoq, angalanermi ilassinninnermiluunniit aningaasartuutit uppernarsaatitaat nikingassuteqarpata, kukkunersiuisunit uparuarneqassaaq tamatumalu nassataanik, aningaasat pineqartut amerlassusaat apeqqutaatillugu, siulersuisunit pisortamilluunniit kinguneqartinneqassaaq. Sooq politikerit, inuussutissarsiortut inuiaqatigiillu naatsorsuutigisaannit, allatut naliliiffigineqassappat? Tamattamiuna AKILERAARUTIGUT politikerit aqutarigaat. Naatsorsuutigilluinnarparami politikerit atorfillillu mianersuuteqqissaarlugu isumagissagaat nunatta aningaasaataanik atornerluisoqarnanilu akiitsoqartoqannginnissaa.            

Ajoraluartumik pissaaneq atornerluinermik pilersitsisarpoq - annertuumillu pissaaneqarneq suli atornerluinermik annertunermik nassataqartarluni. Kalaallit Nunatta oqaluttuarisaanerani nutaanerusumi tamatumunnga assersuutissat amerlapput. Isumaqanngilanga partiimut sorlermut ilaasortaaneq apeqqutaasoq, kisiannili inuttut qanoq ittuunermik peqquteqartoq.        

Aleqa Hammondip iliuusaai Naalakkersuisunut sunniuteqassanngippata - Siumumilu siulersuisut inuiaqatigiit aningaasaataannik atornerluinermik akuersaannginneq ersarissumik nalunaarutiginngippassuk, uanga eqqortumik eqqunngitsumillu paasinnittaasera annertuumik innarlerneqassaaq. Kalaallit Nunaannilu ullumikkut ileqqulersornerup akuersaarneqarsinnaanngilluinnarnera ersarissisinniarlugu akerliussutsimik takusitseqataanissamut piumassuseqarpunga.

Inatsisit maleruaqqusallu nammineq pilersitseqataaffigisat eqqortissinnaanngikkaanni, nunatsinni aqutsisut qullersaannut PINNGITSOORANI kinguneqartariaqarpoq.

MAGTARROGANCE

De sidste dage har jeg - og nok også du - været vidne til et kedeligt kapitel i vores samfundshistorie. Landets øverste leder, Aleqa Hammond har misbrugt dine og mine skattemidler. Men ikke nok med at hun er grebet på fersk gerning i at tage af kassen - hun forsvarer det også offentligt! 

Jeg har altid været fortaler for at give folk en chance, og om nødvendigt endnu en chance for at rette op på sine fejl. Nu er det bare ikke første gang at Aleqa er taget i ikke at kunne kende forskel på hvad der er dit og mit. Og hvorfor er dette et problem? 

Jo, fordi det demonstrerer manglende dømmekraft - og er det ikke netop god dømmekraft, som vi vælger vores politikere og erhvervsledere efter? Det at have tillid til at de personer, der besidder landets øverste embeder har en sund og god dømmekraft, er som regel et af de kriterier vi lægger til grund for at vælge dem. Måske iblandet en god portion moral og etik, så vi ved at deres integritet ved vanskelige beslutninger er intakt.  

Lad mig illustrere ovenstående. Hvis en person, der arbejder i en butik bliver taget i at stjæle af kassen, så er processen kort. Personen bliver bortvist omgående. Tilsvarende i de store virksomheder, hvor selv mindre afvigelser i rejseafregninger eller repræsentationsbilag bliver påtalt af revisionen med en efterfølgende konsekvens fra bestyrelse eller direktion afhængig af størrelsen på beløbet. Så hvorfor skal vi måle vores politikere efter andre standarder end det vi forventer i erhvervslivet og det omgivende samfund? Det er trods alt vores fælles SKATTEKRONER politikerne forvalter. Ergo forventer jeg i endnu højere grad at politikere og embedsfolk er påpasselige med ikke at stå i gæld til det offentlige eller misbruge offentlige midler. 

Desværre korrumperer magt - og meget magt korrumperer meget. Det har jeg set mange eksempler på i vores seneste historie i Grønland. Og jeg tror IKKE det er linket til hvilket politiske parti man tilhører, men snarere hvilket menneske man er.

Hvis Aleqa Hammonds måde at agere på ikke får konsekvenser for Naalakkersuisut - og hendes hovedbestyrelse i Siumut ikke reagerer med en klar melding om at de tager afstand fra misbrug af offentlige midler, så bliver jeg stødt på min opfattelse af hvad der er rigtigt og forkert. Og så er jeg villig til at gå i demonstration, så det kan blive tydeligt at dette er en uacceptabel måde at opføre sig på i dagens Grønland.

Det MÅ have konsekvenser for landets øverste ledelse, hvis man ikke kan overholde love og regler, som de er selv er med til at udarbejde. 

Kommenter gerne her - og begrund dine forslag til hvad du mener der skal ske! 

image.jpg