Er vi Titanic? Titaniciuvugut? #reformer & #udfordringer

Kan du huske scenen fra filmen Titanic, hvor skibet har kæmpe slagside - og orkestret spiller videre på livet løs for at der ikke skal udbryde panik hos gæsterne? Jeg har det lidt sådan for tiden. Næsten lige meget hvilke parametre man kigger på, så ser det ikke særlig lyst ud for vores samfund, og det irriterer mig grænseløst. Det er som om at en negativ spiral er startet uanset om det er økonomien, fiskeriet, manglende samarbejde i det politiske landskab eller udviklingen af nye forretningsområder, der er snak om. Mangel på optimisme er ellers ikke lige min kop te, men jeg må indrømme at det går mig på nerverne at alle indikatorer i samfundet tyder på at vi går en svær tid i møde. 

Så hvad kan der gøres for at orkestret ikke bare spiller videre, mens vores skib synker - men vi faktisk får lappet hullet, rettet skuden op og kan sejle videre? Vel, først og fremmest så skal vi have en vision om hvor vi skal hen. Og så skal vi lave en plan for hvordan vi kommer derhen. Nogle milepæle der er svære, men realistiske at nå. Måske kunne vi udvælge tre til fire indsatsområder, hvor det virkelig ville batte at lave en indsats. Hvis jeg personligt skulle vælge områder ud ville det være: erhvervsudvikling, uddannelsesområdet (især folkeskolen), børn/unge området og så en slankning af offentlig sektor. Så vil du måske spørge mig hvordan? Et sted er at foretage klare prioriteringer i Finansloven - og gennemføre en lang række reformer, som bl.a. Skatte- & Velfærdskommisionen har foreslået. Økonomisk råd har ligeledes påpeget en række områder der kan sættes ind på. Men på det konkrete plan ville jeg starte med følgende:

1) Jeg ville starte med at lave en bred koalition omkring erhvervsudviklingen, hvor jeg ville bænke organisationerne (SIK, Nusuka og GA) ned rundt om bordet sammen med Økonomi- og Erhvervsdepartementet. Her ville jeg give dem det mandat, at de skulle anvise tre konkrete områder, hvor der skal prioriteres midler i Finansloven til at sætte gang i erhvervslivet på kort og mellemlang sigt. F.eks. en klar planlægning af byggeriet, hvor det giver størst effekt - og med krav om x antal lærlinge pladser og KUN lokale firmaer i spil. Altså lytte til hvordan erhvervslivets parter ønsker licitationsformen sammensat, så det bliver helårsbeskæftigelse lokalt. Faktisk ER der allerede lavet en række klare anbefalinger, som Departementet for Boliger helt har valgt at overhøre. Samtidig ville jeg bede de udvalgte parter om at lave tre klare områder, hvor selskaberne i Grønland kunne styrkes gennem lokale indkøb fra offentlig sektor, som i øjeblikket pøser penge ud på indkøb udenfor landet - lige fra konsulentkroner til konkrete varer. Dette kunne gøres ved at anvende mål for lokalt indkøb - og en vægtning af hvor meget lokalt indkøb må være dyrere end indkøb udefra, så pengene cirkulerer i samfundet. Her kunne man hente inspiration fra CSR Greenland, der har en række konkrete anbefalinger man kan arbejde ud fra, og som en række offentligt ejede selskaber benytter allerede.

2) Samme taktik ville jeg anvende på uddannelsesområdet. Jeg ville sætte de involverede parter (IMAK, Skoledirektørerne, Departementet for uddannelse) rundt om bordet med et klart mandat til at prioritere indsatsen - og måske slagte et par hellige køer (uddannelser), som vi enten ikke har råd til eller hvor kvaliteten af undervisningen ikke er god nok. Men især ville jeg have fokus på folkeskolen og løfte skoleledelserne samt styrke disciplinen og ressourcerne som er til rådighed. Her kunne man blive inspireret af en eller flere skoler, der har succes med Atuarfitsialak - så som Atuartik Hans Lynge, hvor Helene Bertelsen udfører god gammeldags ledelse med kontraktformer, børneråd og opfølgning på fravær og lektier. Helt konkret kan Helene vise resultater i form af trintest, hvor skolen ligger i top på de fleste områder.

3) Børne- og ungeområdet vil jeg ikke kloge mig på lige nu, men involvere MIO, NGO’erne som MIBB, Red Barnet, Røde Kors, Nanu Børn og Nakuusa i en sammenhængende plan, så de elementære ting i lovgivningen overholdes. Bare det at overholde gældende lovgivning ville være en start. Her virker det som om at man er fuldstændig handlingslammet, og helt har mistet fokus fordi problemstillingerne er så store og sammensatte.

4) Se så at få igangsat initiativer til at slanke den offentlige administration i både kommuner og Selvstyret. Men måske især den regeljungle, som vi har overtaget fra DK. Prioriter indsatserne og sæt et konkret sparemål op for administrationen i Selvstyret, så vi kan få mere ud af vores skattepenge - her bliver der idag sløset med pengene. Og jeg ville inddrage GA og måske en række af de Selvstyreejede selskabers direktioner, som er vant til at gennemføre effektiviseringer og sparerunder, så initiativerne også bliver gennemført og ikke parkeret i administrationen. Lige nu virker det som om at fokus er på at fordele de penge, der er til rådighed fremfor at frigøre midler til prioriterede indsatsområder. Selvstyret har i den grad behov for at gennemføre en slankekur, som langt de fleste af de offentligt ejede selskaber har været i gang med i årevis. Effektiviseringer, ændringer i regler, bedre samarbejde på tværs i mellem Departementerne. Det virker næsten som om at det er gået fra ondt til værre i Selvstyrets administration det seneste års tid. 

Alle indsatsområder jeg nævner kræver handling og god ledelse. Alle indsatsområder kræver at der slagtes hellige køer og gennemføres reformer. Spørgsmålet er nok snarere om man har de rette folk til at gennemføre reformerne og om man har modet til at gøre det nødvendige. Lige nu tikker klokken - og vi bliver fattigere for hver dag der går.

Titaniciuvugut

Filmimi Titanicimi umiarsuup kiviartornera eqqaamaviuk? Eqqaamaviuttaaq nipilersortartut ilaasut uivilinnginnissaat anguniarlugu nipilersorsuataarnerat eqqaamaviuk? Massakkorpiaq uanga aamma taamatut inissisimavunga.Pissutsit arlaatigullunniit qiviaraluaraanni, inuiaqatigiit siunissarput qaamasutut isikkoqarneq ajorpoq, tamannalu uumilassutigeqaara. Matumani aningaasaqarneq, aalisarneq, politikerit akoranni suleqatigiissinnaannginneq niuernermilluunniit ingerlatat nutaat ineriartortinnerat pineqaraluarpataluunniit, aallaanngilaq pissutsit unitsinneqarsinnaajunnaalutik ammuinnaq ingerlalersimasut. Neriulluannginneq ileqqorinngilara, taamaakkaluartoli inuiaqatigiinni ersiutit tamarmik piffinnut ajornakusoorfinnut ingerlaarnitsinnik takutitsinerat nuanniilliutigaara.

Qanorliuna ililluta umiarsuatta kiviartornerani nipilersortut nipilersornerat unitsinniaripput – taamaalillutalu umiarsuup putua ilaartorlutigu, umiarsuaq orfarissitillugu ingerlaarteqqilerniaripput?

Siulliullugu siorassatsinnik aalajangersaaqqaassaagut. Qanorlu ililluta tassunngassanerluta pilersaarusiortariaqarpugut. Illernit ilaat ajornakusoorput, anguneqarsinnaappulli. Suliniuteqarfissat pingasut sisamalluunniit imminut akilersinnaasumik iliuuseqarfigineqarsinnaasoq toqqarsinnaavagut. Uangalu nammineerluta taakkuninnga toqqaasussaasuuguma, ukuussagaluarputinuussutissarsiutinik siuarsaaneq, ilinniartitaaneq (ingammik meeqqat atuarfiat), meeqqat/inuusuttut kiisalu pisortat allaffissornerannik annikillissaaneq. Taava immaqa aperisaatit qanoq ililluni? Aningaasanut inatsit aqqutsigalugu tulleriaarineq ataasivuoq – kiisalu nutarterinerit arlallit ingerlallugit, soorlu ilaatigut Akileraartarnermut atugarissaarnermullu isumalioqatigiissitap tamanna siunnersuutigigaa. Taamattaarlu aningaasaqarnikkut siunnersuisooqatigiit piffinnik arlalinnik suliniuteqarfiusinnaasunik tikkuussipput. Tigussaasunilli ukuninnga uanga aallartiffeqarusussaanga: 

1) Inuussutissarsiutitigut ineriartortsitsinissamut tunngasumik siammasissumik suleqatigiinnik aallaqqaammut pilersitsissaanga, tassanilu kattuffiit (SIK, Nusuka GA-lu) Aningaasaqarnermut inuussutissarsiornermullu naalakkersuisoqarfimmeersunik suleqateqassapput. Taakku piffissap sivikitsup akunnattullu ingerlanerani Aningaasanut inatsit aqqutigalugu namminersorlutik inuussutissarsiortut aningaasarsiornerannik aallartitseqqiffissatut tulleriiaarinissamik taakku suliakkissavakka. Tassani aassersuutigalugu sanaartornermi ersarsissumik pilersaarusiortoqassaaq, taamaalilluni sunniutit annertunerpaasinnaaqqullugit, suliffeqarfiillu aalajangersimasunik amerlassulinnik praktikertoqartarnissaannik taamatullu NUNAQAVISSUT suliffeqarfiinik atuisoqarluni. Tassa namminersorlutik inuussutissarsiortut qanoq ililluni suliarinnittussarsiuussisarnermik aaqqissuussinissamik kissaataannik naalaarneq, taamaalilluni piffinni ukioq kaajallallugu suliffinnik qulakkeerisoqarluni. Massakkkummi kaammattuutit erseqqissut suliarineqareerput, taakkulu Ineqarnermut Naalakkersuisoqarfimmit tusaanngitsuusaarneqarput. Peqatigisaannillu illuatungeriit immikkoortuni pingasuni namminersorlutik ingerlatsisut ullumikkut pisortat nunaqavissuni pisiniartalernerisigut nukittorsarneqarfigisinnaassat tikkuaqqussavakka; ullumikkummi nunatta avataanut siunnersortinit nioqqutissanut pisiniarnerni aningaasat avammut kuuginnavipput. Tamanna piffimmi pisisarnermut tunngasunik anguniagassiinikkut pisinnaavoq – taamattaarlu aamma piffinni pisiat avataani pisianit qanoq akisunerutiginissaannik aalajangersaanikkut pisinnaavoq, taamaalilluni inuiaqatigiit iluanni aningaasat annertunerusumik kaaviiaarsinnaaqqullugit. Matumunnga tunngatillugu CSR Greenland, manna pisortat suliffeqarfiutaannit atorneqalereersoq, sukumiisunik illeqqatut atorneqarsinnaasunik kaammattuuteqartoq isumassarsiorfigineqarsinnaavoq.

2) Teriuseq taamaattoq aamma ilinniartitaanermut tunngasuni atussavara. Tassani susassaqartut (IMAK, Atuarfiit qullersaat, Ilinniartitaanermut Naalakkersuisoqarfik) suliniutit tulleriiaarnissaannut erseqqissumik suliakkissavakka, immaqalu erligisat (ilinniartitaanerit) arlaatakissaqartinngisavut immaqaluunniit pitsaasumik qaffasissusilimmik ilinniartitsiffigisinnaanngisagut peerlugit. Ingammillu meeqqat atuarfiat sammissavara tassanilu atuarfiit pisortaasa piginnaasaat qaffassarlugit kiisalu aalajaassuseq isumallutitullu atugassanngortitat patajaallisarlugit. Tassani atuarfik ataaseq marlulluunniit, iluatsittumik Atuarfitsialaap siunertaatut ingerlatsisut isumassarsiorfigineqarsinnaapput – soorlu Atuarfik Hans LYnge, Helene Berthelsenip qanga periutsit patajaatsut atorlugit isumaqatigiissutinik aallaaveqartunik, meeqqat sinniisaannik kiisalu atuanngittarnerit atuakkerisarnerillu malitseqartinneqartarnerannik ingerlatiffigisaaHelenep trinikkaartunik misilitsinnertigut atuarfiup amerlanerpaani siuttuunera takutippaa.
3) Meeqqanut inuusuttunullu tunngasut massakkut ilisimasaqarfiginiassanngikkallarpakka, MIO-li, NGO, soorlu MIBB, Red Barnet, Røde Kors, Nanu Børn Nakuusalu ataqatigiissumik pilersaarusiornermut akuliutsissavakka, taamaalilluni inatsisigit piumasaqaataasut eqqortinneqarsinnaaqqullugit. Inatsisinik eqqortitsiinnarnerluunniit aallaqqaataassaaq. Matumanimi allaanngilaq soriarsinnaajunnaaqqasoqartoq, ajornartorsiutillu annertunerujussuat assigiinngiiaarnerujussuallu pissutigalugit allaanngilaq tammartoqartoq.

4) Atagu kommunini namminersorlutillu oqartussani allaffissornerujussuaq annikillisalaarallartigu. Immaqalu DK-mit kingornussavut malittarisassarpassuit annikillisarlugit. Suliniutit tulleriiaarneqarlik, namminersorlunilu oqartussat allaffeqarfianni sipaarniutissanik aalajangersimasunik siunniussisoqarli, taamaalilluta tamatta akileraarutigisavut aannertunerulersinnaaqqullugit – massakkumi aningaasat asuli atorneqarpallaarput. Matumanilu GA immaqalu ingerlatseqatigiiffinni namminersorlutik oqartussanit pigineqartuni pisortat, pisariillisaanernik sipaarniuteqarnernillu sungiusimasaqartut akuutikkusuppakka, taamaalilluni suliniutit naammassineqarsinnaaqqullugit, allaffissornerullu iluani tammaannannginnissat anguneqarsinnaaqqullugu. Maanna allaannginnami aningaasat atugassanngortinneqartut kisimik uukkitarineqarpallaartut, taamaalillunilu suliniuteqarfissatut pingaarnersiorneartunut aningaasanik atugassarsiorneq sammineqarpallaarnani. Namminersorlutik Oqartussat annikillisaavigineqarnissaat pisariaqartorujussuuvoq, taamatummillu  annikillisaasarneq taakkunani ukiorpanngortuni ingerlanneqartareerpoq. Eqaallisaanerit, malittarisassanik allannguinerit, Naalakkersuisoqarfiit akimorlugit pitsaanerusumik suleqatigiinneq. Allaanngilarmi namminersorlutik oqartussani ingerlatsineq ajortumit sussaanngitsumut ukiuni kingullerni ingerlasimasoq.

Suliniuteqarfiit taagukkakka iliuuseqarnissamik aqutsilluarnissamillu piumasaqarfiupput. Suliniuteqarfinni tamani pigiliutiinnakkat qimanneqarlutik nutarterisoqarnissaa pisariaqartinneqarpoq. Matumanilu nutarterisinnaanermut inuit naleqquttut pigineqarnersut, pisariaqartunillu ingerlatsinnissamut qunujaattoqarnersoq apeqqutaagunarpoq. Massakkummi piffissaq ingerlavoq -  ullullu tamaasa piitsunnguallattarpugut. Mbinzer.com 

image.jpg