Sume - tilbage til vores rødder #kultur

En fantastisk fortælling og et tidsbillede. Måske den bedste film der er lavet af grønlandske instruktører - respekt til Inuk Silis Høegh og Emíle Peronard. 

Men udover at være en helt igennem inspirerende og rørende historie, så er det jo også en fortælling om en kulturrevolution, hvor musikken åbnede dørene for en politisk revolution og indførelse af Hjemmestyret i 1979.

Her efterhånden 35 år efter har vi nu haft Selvstyre i 5 år - og er der behov for en ny revolution? Og hvor skal den komme fra? 

Vi har fået større og større selvbestemmelsesret over vores eget land, og træffer selv beslutninger på langt de vigtigste områder. Ja, vi får faktisk fortsat penge til at drive samfundet rundt fra Danmark på trods af vores bestræbelser på øget selvstændighed. Og hvad bruger vi så al den selvbestemmelse til? Er du tilfreds med hvordan vores land udvikles og styres? Får vi nok ud af vores samlede menneskelige ressourcer? 

Mit svar er NEJ.  

Jeg synes at vores POTENTIALE er langt større end det vi i øjeblikket sammen realiserer. Vi får simpelthen ikke nok ud af de menneskelige ressourcer der er her i landet. Jeg savner et forpligtende FÆLLESSKAB. En følelse af at vi er i samme båd. Og så kunne jeg godt tænke mig et protestband som SUME igen - eller måske et kunstnerisk udtryk, der rammer hvor vores samfund befinder sig. SUME gjorde oprør på en intelligent måde, hvor de satte ord og musik sammen som fik folk med på at der skulle ske ændringer. Hvor er vores tids SUME? Vores samfund er splittet - og lige nu ævler og kævler vi om hvordan pengene skal fordeles i samfundet, men ikke om hvordan vi skal SKABE ting, UDVIKLE ting og få investeringer UDEFRA til landet. Vi slutter os nærmest om os selv på en selvudslettende måde - og uden vision om hvor vi skal hen. 

Jeg savner kunstnere, musikere, digtere og forfattere, der ligesom Malik kunne sætte ord eller billeder på samfundets ulidelige ulighed. For dette er et af temaerne, som mangler at blive adresseret - her 35 år efter vi SELV har fået magten til at bestemme over de vigtigste ting i samfundet. Kom nu, vi kan gøre det bedre end situationen lige nu viser. 

image.jpg