Assigiinngisitaarnerup periarfissiissutai, aqutsisutut suliassaq

 all: Hans Peter Poulsen

KompetenceKompagniet-mi piginnittoq

Ukioq affanngoriikatappoq Lena Lauridsen-lu KommuneqarfikSermersooq suleqatigalugu kulturip suliffeqarfimmi aqutsinermut sunniutai pillugit oqalugiarattaPeqataasut oqallinneranni, ilaasut ilaat angut utoqqasaap oqaasiisa aqutsisunut pikkorissaagaangamasammisartakkannut pissusiviusunik pingasunik isiginnittariaatsimut eqqaasippaanga.

Taanna isumaqarpoq assigiinngissutitta (atuaruk: Kalaallit Qallunaallu) nassuirutigineqanngikkallartillugit sammisarputpingaaruteqartutut sammineqalernavianngitsoq. Kisianni soormiuna kissaatigigaluariga kulturitta suliffeqarfimmi ingerlatsinermi sunniutai soqutigineqarnerusariaqaraluartut,soormiuna neriuutigigaluariga aaqqissuussisarnitsinnut kulturip sunniutai soqutigineqarnerusariaqaraluartut.

Pissutaavoq ullumikkut naluneqanngimmat kulturiaqutsisuunermut sunniuttartoq, nalunnginnatsigu kulturi suliffeqarfiup angusaanut sunniuttartoq aamma nalunnginnatsigu kulturi assigiinngiinngisitaarnermut puilatitsisuusartoq.Tassaniuna kulturikkut assigiinngisitaarnerup periarfissiissutaasaisumassarsiullaqqissusitsinnut sunniussinnaaneri periarfissanngortartoq.

Aqutseriaasitsinni aaqqissuusseriaasitsinnilu iluatsittumik aaqqiissutissanik ineriartortitsissagutta pisariaqarpoq Kalaallit Danskillu kulturiannik ilisimasaqarnerulernissarput.Assigiinngissusitsinni amigaateqarnerput ajortussarsiorpalaartoq pisariaqartinngilarput, kisianni paasininneq assigiinngissutsigut assigiinngissuserpullu ajoqutaasariaqanngitsoq, kisianni nukiusoq suliffeqarfinni pinngorartitsinissamut nukissaqalersitsinissamullu periarfissiisoq.

Aqugu aqutsisussatsinnut piumasaqaatit annertoqisut siunissami annikillinissaat ilimanaateqanngilaq. Qangatut nutaanngilisumik parnaartooqqasutut immitsinnut (atuaruk: Kalaallit Qallunaallu) isiginnittariaaseqarluta aqutsisutut suliassagut iluarsigunnanngilagut. . Ullumikkut illup iluani iluarsiissutissagut pitsassuit pigivagut, paatsuugassaanngitsumik oqaatigisariaqarpoq piumasaqaataasoq aqutsisunut iluarsiissutissat nassaarinissaanut pitsaanerulertariaqarneq. Nunatta suliffeqarfiutaani nunanilu allani suliffeqarfinni aqutsisussamaatigut assigiinngisitaartunik aggerfilinnik sulisoqalersimasumik pikkorinnerusumik aqutsilersinnaalersikkutsigit. Periarfissaqarpugut aqutsisoq aqutsillaqqinnerulersissallugu takusinnaalersissimassallugu paasinnissinnaalersissimassallugu suliffeqarfiup assigiinngisitaarnermigut periarfissiissusatai sumiinnersut.

image.jpg