Motivation - hvordan?

Al god ledelse er baseret på en eller anden form for tillid. Tillid mellem to mennesker, tillid i en gruppe af mennesker - eller tillid mellem flere grupper af mennesker. 

Når du som leder udviser tillid til dine kolleger, så kommer det tifold igen. Du vil opleve at folks selvtillid samt selvværd vokser - og de performer bedre. Det er min erfaring som leder i mange år, at når tillidsniveauet i en gruppe vokser, så vokser performance tilsvarende.  

Der er mange studier i menneskelig adfærd - helt fra skoleelever til universitetsstuderende til ledere - som viser at mennesker både bliver mere motiverede OG performer bedre, når man bliver rost og der udvises tillid.

Så hvorfor halter det så meget hos mange ledere med at praktisere det? Er det fordi de er bange for at slippe kontrollen og acceptere at løsningerne ofte bliver lidt anderledes end de selv kunne tænke sig? Eller er det et spørgsmål om magt. Meget er sagt om at viden er magt - og det er desværre fortsat tilfældet. Men brug af sociale medier har delvist punkteret dette, når det gælder visse emner, såsom international politik, mode eller andre temaer. Men fortsat er der i rigtigt mange ledelseshierakier i offentlig sektor, private virksomheder eller organisationer en manglende åbenhed - transparens - omkring beslutningsgrundlag, beslutninger og fakta. Og her kommer tillid ind i billedet. Hvis du har tillid til dine nærmeste kolleger, din nærmeste chef eller den øverste ledelse, så tør du også stille spørgsmål, udfordre eller være nysgerrig. Så vover du mere - og dermed vover du også mere i dit arbejde. 

På en måde så afgør stemningen, din nærmeste leder og de personer du får ris/ros fra hvordan din udvikling er i dit job. Får du god, vedkommende og konstruktiv kritik løbende, så er der også en stor chance for at du udvikler dig positivt. 

DERFOR er det så vigtigt at medarbejdertilfredsundersøgelser medtager disse dimensioner. Jeg kender til organisationer i Grønland der har over 80 (på en skala til 100) - og så kender jeg til en kæmpe offentlig arbejdsplads der har under 30.  Det er jo en katastrofe, for så kan effektiviteten godt nok ikke være høj.

Hvilket sted ville DU foretrække at arbejde? Og hvor tror du effektiviteten og produktiviteten er højest? 

image.jpg