Pitsaanngitsumik aqutsineq illit nammineqqanoq iliuuseqarfigisinnaaviuk? Hvad kan du selv gøre ved dårlig ledelse? #ledelse #samfund #vision

PITSAANNGITSUMIK AQUTSINEILLIT NAMMINEQQANOQ ILIUUSEQARFIGISINNAAVIUK?

Arlalissuarnit aperineqartarpunga aqutsisorisaq qaninnerpaaq, aammalumi qullersarisat, pitsaasumiktunngavilersuuteqarluni aaqqiiniarnernut sunnerneqarsinnaanngippata qanoq siunnersuisinnaanersunga. Uanga misigisarpunga ingerlatsiviit amerlasoorujussuit aaqqissuussaaneri qanganisarsiorpaluppallaarneri nikeriarnissamut aporfiliisartut, tassa aqutsisut akisussaasuullutik, taamaasillunilu suliffeqarfiup iluani immikkoortortani sulisullu akornanni paasissutissiisarnerit attaveqatigiinnerillupissusissamisuunngitsumik ingerlasarlutik. Tamanna ilisarnarpa? Taamaappat qanganisarsiortumik aaqqissugaaneq allanngortinniarlugu suliniuteqarnissaq piffissanngorsimassaaq. Qanormi iliorluni? Immaqaluunniituannut ingerlatsivimmi akunnattumik angissusilimmipisortatut taamak oqarnissaq ajornanngippallaarnerpoq?

Naamik, tassami pitsaasumik aqutseriaaseqarnissamut atugassarititaasut pilersinnissaat ajornaatsuinnaanngeqaaq– tassami ilinnut – uannullu aamma – ingerlatseriaatsit qangaaniilli atuuttuarsimasut allanngortinniarnissaat sakkortuummik piumasaqaatitaqartussaassaaq.

Suliffigisanni pissutsinut allannguinissamut peqataanissamut ILLIT qanoq iliorsinnaanissannut ilaatigut ima siunnersuuteqarsinnaavunga:

-

Silullermik pingaarnertullu maluginiakkavit oqallisiginissaannut SAPIISSUSEQASSAATIT. Imaanngilarmi iliuutsitit tigulluarneqassasut. Ersarissumik assersuusiorlutillu iliuuseqarit. Piviusunik aallaaveqarit illillu suut KISSAATIGINERITIT eqqartukkit – kissaatiginngisatit eqqartornagit. Aqutsisuppit isummersorfigisinnaasaanik assersuusiorlutit, illillu qanoq iliortoqarsinnaaneranik kissaatitit ersersikkit. Amerlasuummi timitalersuinatik eqqartuinissaq iluarisarpaat, misilittakkakkali naapertorlugit eqqartukkat soqutiginaateqassappata nukissamillu tunniussissappata timitaqartariaqarput. Ineriartornissaq siunertaralugu iliuuseqarit. Aallavigiuk akerleriissuteqarneq, tamannami pineqarmat, pissusissamisuunngitsoqarneralu suleqatigiinnissinnut ineriartortitsinermut atoruk.

-

Malartaaserit suleqatitillu isumassarsiamut peqataatilikkit. Ataatsimoorussi nukittunerussaasi,aqutseriaatsimik allannguinissamik pisariaqartitsisut amerlappata piumasaateqarneq aqutsisut kikkulluunniitupperissavaat.

-

Toqqaannartumik attaveqatigiinneq atoruk. Immikkoortortami ataatsimiinissamut oqaluuserisassanut ilannguteqqujuk. Uanga nammineq assigiinngitsut atortarpakka: pisortat peqataaffiginngisaannik suliffeqarfimmi immikkoortortat tamaasa persuarsiornanngikkaluamikataatsimeeqatigineri, ullaakkut ammasumik ataatsimiisitsinerit apeqquteqarfiusinnaasut, intranetti aqqutigalugu isummersorneq (blog), suliffeqarfiup immikkoortortaani assigiinngitsuni misiliilluni sulineq kiisalu aqutsisut ataatsimiisinneqarneri, aqutsilluarnerup qanoq ingerlanneqarsinnaaneranik eqqartuiffiusartoq  

-

Pisortanut anngussiniarnermi sulisoqarnermut immikkoortortaq akuutiguk. Sulisoqarnermut immikkoortortat amerlanerit suleqatiginninnissamut piareersimallutik utaqqiinnarput.

-

iliuuseqartuaannarillu, soorlu sulisut naammagisimaarinninnerannik paasiniaasoqartillugu. Aqutsisummi pinngitsoqaratik paasiniaasoqarnerani pitsaanngitsumik nalilerneqarneq ataqqisarpaat.Pinngitsooranilu iliuuseqartariaqarnermik kinguneqartarluni.

Siunnersuutit taakku arlaat atorsinnaavigit? Allanik aamma pisariaqartitsivit?

Suliffigisanni aqutseriaatsip pitsaanerulernissaanut aammalu suleqatigiinnerup eqaallisarnissaanut ILLITsiunnersuutissaqarpit??

Arlalissuarnit aperineqartarpunga aqutsisorisaq qaninnerpaaq, aammalumi qullersarisat, pitsaasumiktunngavilersuuteqarluni aaqqiiniarnernut sunnerneqarsinnaanngippata qanoq siunnersuisinnaanersunga. Uanga misigisarpunga ingerlatsiviit amerlasoorujussuit aaqqissuussaaneri qanganisarsiorpaluppallaarneri nikeriarnissamut aporfiliisartut, tassa aqutsisut akisussaasuullutik, taamaasillunilu suliffeqarfiup iluani immikkoortortani sulisullu akornanni paasissutissiisarnerit attaveqatigiinnerillupissusissamisuunngitsumik ingerlasarlutik. Tamanna ilisarnarpa? Taamaappat qanganisarsiortumik aaqqissugaaneq allanngortinniarlugu suliniuteqarnissaq piffissanngorsimassaaq. Qanormi iliorluni? Immaqaluunniituannut ingerlatsivimmi akunnattumik angissusilimmipisortatut taamak oqarnissaq ajornanngippallaarnerpoq?

Naamik, tassami pitsaasumik aqutseriaaseqarnissamut atugassarititaasut pilersinnissaat ajornaatsuinnaanngeqaaq– tassami ilinnut – uannullu aamma – ingerlatseriaatsit qangaaniilli atuuttuarsimasut allanngortinniarnissaat sakkortuummik piumasaqaatitaqartussaassaaq.

Suliffigisanni pissutsinut allannguinissamut peqataanissamut ILLIT qanoq iliorsinnaanissannut ilaatigut ima siunnersuuteqarsinnaavunga:

-

Silullermik pingaarnertullu maluginiakkavit oqallisiginissaannut SAPIISSUSEQASSAATIT. Imaanngilarmi iliuutsitit tigulluarneqassasut. Ersarissumik assersuusiorlutillu iliuuseqarit. Piviusunik aallaaveqarit illillu suut KISSAATIGINERITIT eqqartukkit – kissaatiginngisatit eqqartornagit. Aqutsisuppit isummersorfigisinnaasaanik assersuusiorlutit, illillu qanoq iliortoqarsinnaaneranik kissaatitit ersersikkit. Amerlasuummi timitalersuinatik eqqartuinissaq iluarisarpaat, misilittakkakkali naapertorlugit eqqartukkat soqutiginaateqassappata nukissamillu tunniussissappata timitaqartariaqarput. Ineriartornissaq siunertaralugu iliuuseqarit. Aallavigiuk akerleriissuteqarneq, tamannami pineqarmat, pissusissamisuunngitsoqarneralu suleqatigiinnissinnut ineriartortitsinermut atoruk.

-

Malartaaserit suleqatitillu isumassarsiamut peqataatilikkit. Ataatsimoorussi nukittunerussaasi,aqutseriaatsimik allannguinissamik pisariaqartitsisut amerlappata piumasaateqarneq aqutsisut kikkulluunniitupperissavaat.

-

Toqqaannartumik attaveqatigiinneq atoruk. Immikkoortortami ataatsimiinissamut oqaluuserisassanut ilannguteqqujuk. Uanga nammineq assigiinngitsut atortarpakka: pisortat peqataaffiginngisaannik suliffeqarfimmi immikkoortortat tamaasa persuarsiornanngikkaluamikataatsimeeqatigineri, ullaakkut ammasumik ataatsimiisitsinerit apeqquteqarfiusinnaasut, intranetti aqqutigalugu isummersorneq (blog), suliffeqarfiup immikkoortortaani assigiinngitsuni misiliilluni sulineq kiisalu aqutsisut ataatsimiisinneqarneri, aqutsilluarnerup qanoq ingerlanneqarsinnaaneranik eqqartuiffiusartoq  

-

Pisortanut anngussiniarnermi sulisoqarnermut immikkoortortaq akuutiguk. Sulisoqarnermut immikkoortortat amerlanerit suleqatiginninnissamut piareersimallutik utaqqiinnarput.

-

iliuuseqartuaannarillu, soorlu sulisut naammagisimaarinninnerannik paasiniaasoqartillugu. Aqutsisummi pinngitsoqaratik paasiniaasoqarnerani pitsaanngitsumik nalilerneqarneq ataqqisarpaat.Pinngitsooranilu iliuuseqartariaqarnermik kinguneqartarluni.

Siunnersuutit taakku arlaat atorsinnaavigit? Allanik aamma pisariaqartitsivit?

Suliffigisanni aqutseriaatsip pitsaanerulernissaanut aammalu suleqatigiinnerup eqaallisarnissaanut ILLITsiunnersuutissaqarpit?


En god del har spurgt mig om tips til hvad de selv kan gøre, hvis nærmeste ledelse - og topledelsen - ikke er modtagelig for gode argumenter. Min oplevelse er at rigtig mange organisationer fortsat hænger fast i en oldnordisk ledelsesstruktur, hvor det er lederne der har svaret - og hvor information og kommunikation IKKE strømmer naturligtarbejdspladsen, mellem afdelinger og kolleger. Kan du nikke til det udsagn? Vel, så er det med at smøge ærmerne op og komme igang med at ændre på den gammeldagse fastlåste struktur. Og hvordan gør man så det? Og er det ikke let nok for mig at sige, som øverste leder i en mellemstor virksomhed?

Nej, INTET er let, når det gælder at skabe rammer for god ledelse, for du er - ligesom jeg - oppe imod gamle indgroede strukturer,mså der skal grov medicin til for at ændre det. 

Her er nogle af mine bud på hvordan DU kan bidrage til at ændre på din arbejdsplads: 

- først og fremmest skal du have MOD til at snakke om de observationer du gør dig. Det er nemlig slet ikke sikkert det bliver taget positivt imod. Så vær specifik og sæt eksempler på. Kom med konkrete situationer og snak om hvad du ØNSKER - ikke hvad du ikke ønsker. Altså konkrete eksempler som din leder kan forholde sig til, og hvor du ønsker dig en anden måde at agere på. De fleste mennesker kan godt lide at snakke abstrakt, men min erfaring er at det skal blive personligt for at det bliver vedkommende - og energigivende. Brug en udviklende tilgang til det. Brug konfliktsituationen, som det jo er når du påpeger ting, der ikke fungere, til at udvikle jeres samarbejde.  

- vær stædig, bliv ved og lav en "guiding coalition" - hvilket er at få andre af dine kolleger med på ideen. Sammen er I stærke og alle ledere tager tingene mere alvorligt, hvis de kan mærke at der er mange som har et behov for en anden lederstil. 

- vær meget direkte i kommunikation. Bed om at det sættes på dagsordenen for jeres afdelingsmøder. Personligt benytter jeg flere kanaler: cafemøder UDEN ledere med afdelingerne i hele virksomheden, åbne morgenmøder med mulighed for spørgsmål, blog på intranettet, praktikophold i virksomhedens afdelinger og ledersamlinger, hvor god lederadfærd italesættes. 

- involver HR-afdelingen i bestræbelserne på at råbe topledelsen op. De fleste HR afdelinger venter bare på et sådant opråb for at komme i svingninger. 

- og stem så med fødderne, f.eks i medarbejdertilfredshedsmålinger. Alle ledere har respekt for at få en dårlig medarbejdertilfredshedsmåling. Så bliver de NØDT TIL at tage det alvorligt. 

Kan du benytte nogle af de tips? Og har du behov for flere

Har DU tips til hvordan I får god lederadfærd og samarbejdsdynamik på din arbejdsplads? 

image.jpg