Hvor skal vi hen, du? #manglenderetning #ingenplan

Finanslovsforslag, økonomiske reformer, kæmpe administration og effektiviseringstiltag. Gaaaaab – det kan lyde kedeligt. Men det er det ikke. Denne blog handler også om konstruktive forbedringsforslag, vores lands fremtid og visioner og debat – så læs bare videre!

Og DEL GERNE til dine venner og bekendte på Facebook, Twitter eller LinkedIN.

Finanslovsforslaget er netop blevet fremlagt af Naalakkersuisut, og er nu til offentlig debat. Efter min bedste overbevisning indeholder forslaget på ingen måde de nødvendige reformer, som hele samfundet skriger på. Økonomiske reformer, uddannelsesmæssige reformer og erhvervsmæssige reformer. Der er ikke mange bud på nogen af delene i det fremlagte finanslovsforslag. Ja, man kan næsten sammenligne det med at køre videre på motorvejen i 130 km/t med skyklapper på.

Til gengæld er der lagt op til en stigning i de offentlige udgifter med udsigt til flere offentligt ansatte i Selvstyret - og mere administration og manglende, målbare effektiviseringstiltag i offentlig sektor. Det vidner om en manglende kobling til landets økonomiske situation, der i bedste fald kan betegnes som bekymrende - i værste fald katastrofal. 

Vi har i Grønland i gennemsnit EN ansat i det offentlige for hver TOLV borgere i dette land. Det må være verdensrekord. Måske var det en ide at kigge på en helt anden måde at organisere os på, hvor vi slankede regler, offentlig administration - og i langt højere grad havde rammestyring, hvor der f.eks blev indgået langsigtede aftaler og måske udlicitering, som især Qeqqata Kommunia har opereret med igennem de sidste år. Det virker, som om at der kun kigges på en tidshorisont frem til næste valg.

Jeg er ikke klar over om det er manglende vilje eller manglende evner, der gør at Naalakkersuisut ikke etablerer en langsigtet plan for hvor vi skal hen. Jeg kan bare konstatere at det ikke er tilfældet.

Mit bud på en løsning er følgende:

- sammensæt en bred gruppe af beslutningstagere (politikere fra alle partier, erhvervsfolk, kommunale topfolk og embedsfolk i Departementerne) med et klart mandat. Giv dem det opdrag at slanke administrationen med X antal hundrede millioner. Giv dem opdraget at komme med konkrete løsninger for folkeskolen OG en prioritering af de uddannelser samfundet har brug for.  Lyt til erhvervslivets behov for LANGSIGTEDE rammer - og lav en musketer-ed på at disse rammer ikke bliver ændret de kommede fire år-seks år. Så vil det skabe en fornyet optimisme - og ALLE kan tage andel i ansvaret for at vores samfund får rettet op på skuden før det er for sent. Sørg for at der er sat tidshorisont for hvornår løsningerne skal være på bordet, så det ikke bare bliver endnu en kommision, der nedsættes. Ja, måske var det en ide rent faktisk at tage de allerede eksisterende kommisionsforslag op til diskussion. Skatte- og Velfærdskommisionens meget konkrete bud på reformer for at nævne et eksempel.

I øvrigt kan jeg bare bakke op om GA's direktør Brian Buus, der med en tydelig kronik i Sermitsiaq har skitseret, hvor vi er på vej hen - nemlig hen imod DØDENS GAB.  Især synes jeg at der mangler konkrete målrettede tiltag for at sætte gang i erhvervsudviklingen og foretage besparelser gennem f.eks mere langsigtede byggeplaner, langsigtede strukturreformer i fiskeriet samt effektiviseringstiltag i offentlig sektor. Som tingene udvikler sig i øjeblikket, så er det ikke mærkeligt at selskaberne er tilbageholdende med at investere og ansætte lærlinge samt skabe elevpladser. Så hvad skal der til for at vi kommer videre? 

Del med dit netværk, hvis du er enig! 

image.jpg